Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se zase jednou díval na Primu aneb pocta českým zdravotníkům

Nikdy bych nevěřil, že mě TV Prima může něčím inspirovat. Avšak stalo se. Při včerejším sledování poněkud přízemního pořadu jsem si naplno uvědomil, jak moc v této době nedoceňujeme naše zdravotníky. 

Na začátek musím podotknout, že na podobné pořady se obvykle nedívám. Náhodou jsem však měl včera možnost zhlédnout krátce „Showtime“ – bulvární pořad na Primě. Pro neznalé, jedná se o „lifestylový“ pořad jehož náplní by měly být především rozhovory s prvoplánovými hvězdami českého showbyznysu – podle mě tak trochu večerní zábava pro mladé důchodkyně. Podobně jako celou TV Prima, ani tento pořad jsem neměl tendenci brát příliš vážně. Jednu věc jsem ale skousnout nemohl. Jednalo se o reportáž s Richardem Krajčem, který se měl právě vrátit z dovolené z Dubaje. Zatímco jej moderátorka vychvalovala, jak dobře a odpočatě vypadá, zpěvák se rozpovídal o tom, jak "ležérně" pandemii covid-19 v Dubaji vnímají a jak skvěle tam všechno funguje. Lidé prý nemusejí být v izolaci a „všechno je otevřené.“ Své zhodnocení uzavřel slovy „někdo od nás by se tam mohl jet podívat a něco se přiučit.“ Přiznám se, že z těchto slov mi v ústech zůstala jen hořká pachuť.

Předesílám, že na kroky Andreje Babiše a jeho vlády se dívám maximálně střízlivě a s obavami, za které by se nemusela stydět ani matka posílající své dítě do školy poprvé samo. I přesto mi ale tvrzení pana Krajča přijde jako maximálně mimo. V Česku jsou zavřené restaurace, obchody, kina, divadla, lidé se nemůžou shromažďovat, roušky byste měli nosit téměř všude, a i přes všechna tato opatření jsme jedna z nejhůře postižených zemí na světě. V celkovém kumulativním počtu odhalených nákaz jsme 21. nejpostiženější země na světě (přitom podle počtu obyvatel jsme až 84. „největší“ země), přepočteme-li naše čísla na 1 milion obyvatel, zcela jednoznačně ve všech aspektech vedeme. Máme jednu z nejhorších měr hospitalizací a v počtu úmrtí nás v Evropě předběhne už jen Belgie a Slovinsko (pokud vynecháme San Marino a podobné ministáty). Opravdu si někdo myslí, že v takové situaci si stačí jen umývat ruce a občas nasadit roušku, přičemž covid zázračně zmizí? Chápu, zpěvák se vrátil z dovolené a do racionálního uvažování se mu patrně nechce. Známý je fakt, že lidé budou vždycky preferovat hezkou lež před nepříjemnými fakty. A tady je realita opravdu tvrdá. Zatímco v Česku dosud v souvislosti s covidem zemřelo 15 270 lidí, v nepatrně menších Emirátech (čísla jen za Dubaj bohužel nejsou k dispozici) je to 783. U nás včera zemřelo přes 60 lidí – toto číslo se ovšem po zítřejší aktualizaci promění na cca 140-150, ve SAE jich včera bylo přesně 7. U nás se tento týden odhalilo v průměru cca 8 tisíc nově nakažených denně, v zpěvákově dovolenkové destinaci cca 3 tisíce. Nutno podotknout, že u nás jsou čísla oproti minulým týdnům nižší, v SAE nyní zažívají vrchol krize a zaznamenávají doposud nejvyšší denní přírůstky. Docela mě děsí, že se svými subjektivními, iracionálními argumenty může zpěvák ovlivnit desítky tisíc lidí.

Chápu, spousta Čechů k tomuto přistupuje poněkud paradoxně. Možná právě proto, že jsme jedna z nejhorších zemí na světě, přičemž konec světa se očividně nekoná, máme pocit, že covid je jen stále uměle přiživovaná bublina. Státy, které kvůli covidu zakazují vzdalovat se od domova, pak vnímáme jako otrokářské, jenž snad chtějí svým obyvatelům vzít jejich práva....  Zdi nemocnic jsou totiž překvapivě tlusté a každodenní realita covidových oddělení běžnému občanu uniká. Co ale uniká mně, je to, s čím má pan zpěvák tak obrovský problém.  Nechci se snižovat k předpojatému tvrzení o tom, jak je Krajčo bohatý a že nemůže mít s ničím problém – tato nepříjemná doba negativně doléhá na všechny. Nemůžu se ale vyhnout myšlence, že pokud si někdo může v tuto chvíli jen tak odskočit na výlet do Dubaje (jen testy na hranicích směrem tam a zpět vyjdou na několik tisíc), zase tak špatně na tom být nemůže. Ano, vše se nedá poměřovat penězi, objektivně na tom ovšem zpěvák musí být mnohem lépe než zdravotní sestry, ošetřovatelé a další, kteří už skoro rok v práci jedou „nadoraz,“ někdy za téměř minimální mzdu. Ti totiž na Dubaj nemají čas, síly a dost možná ani peníze.

Co tedy dodat na závěr? Skutečně to není tak, že Česko je na tom i přes vysoká covidová čísla dobře, jen vláda zotročuje občany a okolní státy dělají „z komára velblouda.“ Je to naopak pouze díky obrovskému úsilí zdravotníků, dobrovolníků a dalších, kteří jsou odpovědni za to, že ta největší hrůza pandemie covid-19 končí za nápisem „covid jednotka – nepovolaným vstup zakázán.“ Buďme jim za to vděčni.

Autor: Matěj Pollak | sobota 23.1.2021 13:47 | karma článku: 44,39 | přečteno: 7615x
  • Další články autora

Matěj Pollak

Jak to bude s Schillerovou dál a proč v nás politikové probouzejí barbarství?

Když jsem včera četl reakci prezidenta, že zabývat se zpronevěrou dvou milionů korun bývalou ministryní financí je projevem malosti člověka, chtělo se mi skoro brečet. Podle prezidenta navíc byla vynikající ministryní financí.

18.2.2022 v 13:46 | Karma: 29,40 | Přečteno: 730x | Diskuse| Politika

Matěj Pollak

Přehnané ambice možná Lipovskou povedou k rychlému pádu

Pokud ještě před dvěma lety málokterý občan této země věděl, že existuje nějaká rada dohlížející na činnost české veřejnoprávní televize, v posledních měsících se situace celkem změnila.

28.7.2021 v 0:19 | Karma: 24,65 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika

Matěj Pollak

"Objektivizování" demokracie jako nová cesta k totalitě

To, co již měsíce pozoruji u odpůrců české veřejnoprávní televize, může vytvořit odraz fenoménu, který se rozšiřuje po celém prostoru střední - postkomunistické Evropy, fenoménu, který osobně nazývám „objektivizace demokracie.“

28.6.2021 v 18:35 | Karma: 13,09 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Matěj Pollak

Mezinárodní den svobody médií ve stínu stupňujícího se nátlaku na veřejnoprávní televizi

Je smutné prožívat mezinárodní den svobody tisku ve chvílích, kdy v přímém přenosu vidíme, jak se někteří politikové o tuto svobodu snaží veřejnoprávní média připravit. Bohužel, velké části společnosti je to očividně jedno.

3.5.2021 v 16:21 | Karma: 15,74 | Přečteno: 328x | Diskuse| Média

Matěj Pollak

Kdo je Jiří Ovčáček aneb zachraňte někdo toho chudáka!

Zatímco Miloš Zeman už svým přístupem k jinak respektováníhodné funkci prezidenta překvapit nemůže – vulgárnost se stala takřka příznakem pro úřad české hlavy státu, bizarnost výroků jeho mluvčího nepřestává udivovat.

4.5.2020 v 18:09 | Karma: 34,63 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1995x
Dvacátník, student, duší Proevropan, zastánce svobodné společnosti a svobodného diskurzu.

Seznam rubrik