Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přehnané ambice možná Lipovskou povedou k rychlému pádu

Pokud ještě před dvěma lety málokterý občan této země věděl, že existuje nějaká rada dohlížející na činnost české veřejnoprávní televize, v posledních měsících se situace celkem změnila.

Za své proslavení vděčí tento kontrolní orgán především radní Haně Lipovské, jež je dlouhodobě zdrojem kontroverzí. Nominovaná Českou biskupskou konferencí stala se mladá ekonomka před více než rokem členkou Rady ČT. Už od počátku bylo jasné, že její působení znepříjemní život především generálnímu řediteli Dvořákovi, vůči kterému se opakovaně vymezovala a kterého nařkla (nejen) ze střetu zájmů. Během své relativně krátké kariéry radní se postarala o pořádný rozruch, ať už příchodem na zasedání Rady s doprovodem policejní ochranky nebo jako když minulý týden oznámila, na koho všechno podává žalobu. S trochou nadsázky by se dalo říct, že příště bude lepší, když oznámí jména těch, kteří zatím jejímu nemilosrdnému oku chladné byrokratky utekli. Jenže žádné příště možná nebude, nad Hanou Lipovskou se začínají zatahovat mračna.

Možnou kandidaturu do poslanecké sněmovny už naznačovala Lipovská minulý týden. Zmínila, že má několik nabídek na „vysoce volitelná místa.“ Neuběhlo ani pár dnů a oznámila, že oním vysoce volitelným místem je první místo na kandidátce Volného bloku. Strany, ve které působí (nikoliv vede, jak si mnozí myslí) člověk, který opakovaně šíří nebezpečné lži a který nemá problém porušit jednací řád poslanecké sněmovny. Asi není překvapivé, že za tuto stranu kandiduje také dáma, jejímž oblíbeným sportem je kandidatura do libovolného volitelného sboru nebo pomatená zpěvačka. Ostatně Volný blok je pirátskou lodí všech ztracených duší, které nemají šanci uspět ve světě, kde lži ještě stále nejsou zcela pokládány za adekvátní alternativu reality. Bylo tedy velkým překvapením, že za tuto stranu chce kandidovat právě Hana Lipovská. Žena, která se sama tváří jako maják morálky a mučedník pravdy.

Přestože Lipovská odmítá svou rezignaci v Radě ČT s líbivým, leč alibistickým tvrzením, že by to bylo zbabělé, její konec v Radě není vůbec vyloučen. Trnem v oku je pro řadu opozičních politiků dlouhodobě, teď se ale od ní odvrací i její dosavadní advokáti. Například poslanec za ANO Patrik Nacher celkem překvapivě vyzval k její rezignaci. A nelibost nad balancováním na hraně Zákona o ČT, který s podobnou situací nepočítal, dávají najevo i další poslanci za hnutí ANO.

Bylo by naivní předpokládat, že za změnu názoru u politiků vládního hnutí může náhlé citové vzplanutí k demokracii a k fair-play, skutečným důvodem bude pravděpodobně fakt, že Lipovská se nevyplatila. Nikomu. Podle všeho to byli především poslanci ANO, SPD a KSČM, kteří Lipovskou protlačili do Rady. Vypadalo to snadně – Lipovská bude trvale útočit na ČT, veřejnoprávní televize bude řešit svoje problémy a stranám se třeba podaří naklonit si Lipovskou na svou stranu a získat prostor v televizi pro sebe.

Plán selhal. Lipovská se neřídí názory politiků. Nenechá si diktovat, co má dělat. Až potud to vypadá, že jsme narazili na mimořádně odolného a nebojácného člověka. Jenže realita je bohužel jiná. Nenechá se nikým ovládnout, protože člověka, který bude tahat za nitky a vést ji jako dřevěnou loutku, už našla. Jejím spirituálním lídrem je očividně Jana Bobošíková. V jejím „institutu“ již působí delší dobu a s názory svého guru se zcela ztotožnila. Je celkem groteskní, když Hana Lipovská tvrdí, že se nenechá nikým ovládat, přičemž na sobě nemá nic jiného než růžové (podle některých lososové, ale to tak nějak přesahuje spektrum mnou rozeznatelných barev) šaty, které ji dost možná koupila právě Bobošíková.

A nakonec možná právě Bobošíkové vděčíme za to, že Lipovská rychle upadne do zapomnění, neboť její arogance a snaha protlačit nebohou ekonomku co nejvýš, může stát místo obě. Ochranná ruka některých poslanců nad Lipovskou zmizela a není vyloučené, že ji poslanci odvolají. Zároveň je v tuto chvíli spíše nepravděpodobné, že by se Volný blok dostal do sněmovny. V takovém případě by o vliv přišla jak Bobošíková, tak Lipovská, která by navíc ztratila lukrativní místo v Radě ČT.

No řekněte, není ta Bobošíková skvělá demokratka? Kdyby Lipovská zlehoučka pomalu dusila veřejnoprávní médium a postupně si budovala svůj vliv, mohla by se dostat skutečně vysoko. Podporu by měla jak od církve (Duka ji podpořil několikrát), tak od samotného prezidenta (respektive jeho mluvčího, který k radní chová vřelé city). Jenže stále platí přísloví „Kdo chce vše, nemá nic.“ Snaha Lipovské vyškrábat se v co nejkratším čase co nejvýš i za cenu kandidatury v extremisticky laděné straně ji nakonec může stát všechno. Od její kandidatury se již distancovali biskupové, a i hradní mluvčí sice zveřejňuje příspěvky, které mají Lipovskou podpořit, na "Ovčáčkovské" parametry jsou ale relativně zdrženlivé. Pokud tohle byl záměr Jany Bobošíkové, sluší se jí poděkovat. 

Autor: Matěj Pollak | středa 28.7.2021 0:19 | karma článku: 24,65 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Matěj Pollak

Jak to bude s Schillerovou dál a proč v nás politikové probouzejí barbarství?

Když jsem včera četl reakci prezidenta, že zabývat se zpronevěrou dvou milionů korun bývalou ministryní financí je projevem malosti člověka, chtělo se mi skoro brečet. Podle prezidenta navíc byla vynikající ministryní financí.

18.2.2022 v 13:46 | Karma: 29,40 | Přečteno: 730x | Diskuse| Politika

Matěj Pollak

"Objektivizování" demokracie jako nová cesta k totalitě

To, co již měsíce pozoruji u odpůrců české veřejnoprávní televize, může vytvořit odraz fenoménu, který se rozšiřuje po celém prostoru střední - postkomunistické Evropy, fenoménu, který osobně nazývám „objektivizace demokracie.“

28.6.2021 v 18:35 | Karma: 13,09 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Matěj Pollak

Mezinárodní den svobody médií ve stínu stupňujícího se nátlaku na veřejnoprávní televizi

Je smutné prožívat mezinárodní den svobody tisku ve chvílích, kdy v přímém přenosu vidíme, jak se někteří politikové o tuto svobodu snaží veřejnoprávní média připravit. Bohužel, velké části společnosti je to očividně jedno.

3.5.2021 v 16:21 | Karma: 15,74 | Přečteno: 328x | Diskuse| Média

Matěj Pollak

Kdo je Jiří Ovčáček aneb zachraňte někdo toho chudáka!

Zatímco Miloš Zeman už svým přístupem k jinak respektováníhodné funkci prezidenta překvapit nemůže – vulgárnost se stala takřka příznakem pro úřad české hlavy státu, bizarnost výroků jeho mluvčího nepřestává udivovat.

4.5.2020 v 18:09 | Karma: 34,63 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Společnost

Matěj Pollak

Pohádka o prezidentově projevu

Projev prezidenta Zemana minulý týden se podle mnohých příliš nepodařil. Nevyjádřil v něm ani podporu, ani pokoru, dokonce i ten jeho humor již není, co býval (jestli vůbec býval). Snad aspoň tahle (ne)pohádka vám zlepší náladu!

25.3.2020 v 22:42 | Karma: 19,90 | Přečteno: 630x | Brno
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1995x
Dvacátník, student, duší Proevropan, zastánce svobodné společnosti a svobodného diskurzu.

Seznam rubrik